Tekst door Tim van Beek / foto’s Christine Mooijer

AMSTERDAM – De Oude Zaal van de Melkweg in Amsterdam zal vanavond als podium dienen voor een viertal bands. Allereerst zal The Tidal Sleep optreden, gevolgd door Stick To Your Guns, Funeral For A Friend en, als headliner, BoySetsFire. Een mooi gevarieerd programma dus, van hardcore tot emocore en van jonge honden tot doorgewinterde veteranen.

The Tidal Sleep

The Tidal Sleep lijkt de grote onbekende vanavond. Bands als Stick to Your Guns en Funeral For A Friend kent iedereen natuurlijk, maar deze jonge honden zijn nog vrij onbekend. Dit blijkt ook meteen tijdens het optreden, de zaal is maar halfvol en er is slechts één van die duidelijk laat zien bekend te zijn met het werk van de Duitse hardcoreband. Dit maakt de heren echter niet van slag. Hoewel de emotie die de frontman probeert over te brengen niet echt wil landen, spelen de muzikanten ontzettend strak en zitten de nummers technisch gezien ook goed in elkaar. De Duitsers spelen goed en ook de stage-performance is prima, het is allemaal niet heel speciaal, maar meer aandacht had het wel verdiend.

Stick To Your Guns

Stick To Your Guns zal het podium als tweede bestormen. Opvallend is dat de Amerikaanse hardcoreband al als tweede speelt. Het is immers een grote band die ook al vaak veel grotere zalen heeft uitverkocht en zeker nu met het album “Diamond” ontzettend hard aan het gaan is. In de zaal valt wel al snel op dat ook erg veel mensen juist voor Stick to Your Guns gekomen zijn. Ongeveer de helft van de zaal heeft wel iets van merchandise van de Amerikanen, is het geen shirt dan is het wel een beanie of broek. Wat The Tidal Sleep niet zo goed lukte, lukt Stick to Your Guns juist ontzettend goed. De emotie is meteen te voelen in de zaal. Wanneer frontman Jesse Barnett een speech geeft over hardcore en wat het nou voor hem betekent wordt er minstens 3 keer tijdens de speech al geapplaudisseerd. Het is duidelijk dat het publiek zijn houding erg op prijs stelt. Dit wordt nog eens benadrukt door de talloze fans die vooraan mee staan te schreeuwen, wel een beetje jammer dat de frontman de microfoon niet wil delen en het vertikt om deze zo nu en dan het publiek in te steken.

Funeral For A Friend

Funeral For A Friend lijkt het wat zwaar te hebben de laatste tijd. Ze hebben behoorlijk wat kritiek gekregen op de nieuwste platen en ook live lijkt het allemaal niet zo denderend meer. Het lijkt er op dat het vanavond weer die kant op gaat. Aan het begin lijkt het publiek niets te geven om de Welshe band, wat misschien wel een beetje te verwachten is na het geweld van Stick To Your Guns en The Tidal Sleep, overal is nog geroezemoes en niemand let op. Naarmate het optreden vordert, veranderd dit echter. Na een nummertje of 3 begint er een pitje te komen, maar mensen beginnen mee te klappen en springen en de het lijkt of de fans van Funeral For A Friend net binnen zijn komen lopen. De energie die de band meebrengt heeft hier een erg groot aandeel in gehad, hoewel het publiek in begin geen zin leek te hebben, heeft de band hier een zeer positieve draai aan gegeven. De band eindigt dan ook met een daverend applaus, zowel van de mensen die voor ze gekomen waren, als van de mensen die ze helemaal niet kenden.

BoySetsFire

Ach, BoySetsFire, wat moet je daar nog van zeggen. De heren zijn al twintig jaar bij elkaar en noem het ervaring of noem het passie, maar de optredens zijn gewoon ontzettend goed. Instrumentaal klopt alles, en de zanger klinkt gewoon ontzettend goed. De screams zijn sterk en duidelijk en de cleans zijn zuiver. In het publiek is goed te zien dat er twee groepen op het optreden af zijn gekomen. Jongere honden die de band op dit moment tof vinden en wat ouderen die nog even nostalgisch mee komen blèren, wat overigens met veel overtuiging gedaan wordt. De Amerikaanse band grapt nog wat op het podium en bedankt Stick To Your Guns voor hun hartelijke shout-out. Het hele optreden lang is het feest, zowel op het podium als in het publiek. Het looft de band zeer dat ze na zulke lange tijd nog steeds zo veel plezier in hun beroep hebben en nog steeds zo dankbaar zijn voor de support die ze krijgen tijdens optredens. Ik kan er niet veel meer over zeggen, het was gewoon een ontzettend leuke en goede show en BoySetsFire heeft weer eens laten zien waarom ze al zo lang zo succesvol zijn geweest. Of je ze nou kent of niet, het is aan te raden om er gewoon naartoe te gaan.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.