Jawel, Nederland is zich nog een nieuwe hardcoreband rijker: GHOST YEARS. De band bestaat onder andere uit ex-leden van HESPERIAN en SECOND GUESSING. Hun eerst EP komt op 10 Augustus uit via White Russian Records, maar hij is alvast te beluisteren via Punktastic. In gesprek met de Britse website laat de band weten dat ze hier zijn om ‘de Europese hardcore-scene de wake-upcall te geven die het zo wanhopig nodig heeft’. Nogal grote woorden voor een nieuwe band, maar Ghost Years heeft in ieder geval een hoop vertrouwen in zichzelf.

Ze noemen zichzelf een ‘energieke hardcoreband’ op hun Facebook-pagina en daar is geen woord van gelogen. Het bekende werk komt voorbij. Een snelle riff om mee te beginnen, gevolgd door een stuk met met een opbouwende gitaar en vocals, een two-step stuk erachteraan. Een welbekende doch effectieve formule. Naarmate de track vordert, lijkt het helaas uit los zand te bestaan. Spijtig.

Het tweede nummer Harm Done blinkt uit in voorspelbaarheid. Het begint weer vol energie en mondt dan weer uit in een two-step stuk. Niets mis mee, maar ook niets nieuws.

Hard en snel. Zo begint het derde nummer Losing my mind. Na een kleine dertig seconde wordt de luisteraar, jawel, getrakteerd op een two-stepje(!). Wat een verrassing.

Never Break mag de EP afsluiten, lekker smerige groovy riff als intro en dat is altijd goed. De andere nummers rammelen aan alle kanten, maar deze track klinkt als een geheel. Er gebeurt alleen niet zo veel speciaals in.

En dat is eigenlijk het hele euvel van de EP van GHOST YEARS. Het is niet echt veel speciaals. Het zijn allemaal nummers die we al zó vaak gehoord hebben. De plaat is niet slecht, maar een wake-upcall voor de Europese hardcore-scene is het zeker niet. Misschien moet de band zich iets meer focussen op een eigen stijl vinden, in plaats van willen doen wat veel andere bands al hebben gedaan om daar dan bekend mee te worden. Daarna kunnen ze misschien beginnen met de hardcorewekker uit te hangen.

Over de auteur

Bassist van Utrechtse hardcoreband WRECKAGE.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.