Helemaal naar Gorinchem voor de metalcoreband KINGDOM OF GIANTS. De Amerikanen treden op met de twee Britse bands SHIELDS en HIGH HOPES op in PODIUM GORCUM, vroeger bekend als de Haarhorst. Daarnaast heeft organisator Do Not Keep Calm Shows zelf ook nog eventjes twee voorprogramma’s, PROLONG THE AGONY uit Groot-Brittannië en het Hollandse WITH THE WOLVES, gefixt.

Het vroege startsignaal van vier uur ’s middags zorgt niet bepaald voor een volle bak. Er staan letterlijk vijf mensen in de zaal wanneer WITH THE WOLVES begint. Hartstikke zonde. Clean vocals wisselen de bekende schreeuwvocals soepel af. In tegenstelling tot pogingen van sommige vocalisten, zijn de cleans nog zuiver ook. With the Wolves is een jonge band, maar met dit optreden laten ze zeker zien dat er potentie is om te groeien.

PROLONG THE AGONY maakt metalcore met breakdowns. Heel veel breakdowns. Godsgruwelijk veel breakdowns. Ik verwacht bij bands die veel breakdowns spelen zelf vaak dat ze lekker los gaan op het podium. Helaas is dat hier niet echt het geval. Een van de twee gitaristen doet nog zijn best, hij springt een beetje en headbangt nog aardig wat af, maar de rest van de band lijkt er weinig zin in te hebben. Het is niet slecht, het is ook niet bijzonder goed, het is een beetje saai. Het zijn heel veel breakdowns.

HIGH HOPES daarentegen lijkt en wel erg hun best te doen om het publiek mee te krijgen. De bandleden springen en stampen fanatiek in de rondte. Ze maken een technische en bouncy combinatie van metal en hardcore die het publiek wel aanspreekt. Frontman Nick Brooks roept het publiek een aantal keer op om naar voren te komen en het publiek gehoorzaamt. De band beseft zich dat men hen nog niet goed genoeg kent om los te gaan en vraagt dus alleen van het publiek dat het een beetje meeknikt in plaats van eindeloos op te roepen tot side-to-side’s die toch nooit gaan gebeuren. Respect daarvoor.

HighHopes2

Als SHIELDS het podium betreedt is natuurlijk het eerste wat opvalt de kenmerkende bos krullen van de Britse frontman Joe Edwards. Het tweede wat opvalt is dat er geen bassist is. De band heeft geprobeerd dit op te lossen door de microfoon van de bassdrum aan te sluiten aan de basscab, helaas was dit niet écht succesvol. Shields speelt een strakke set, het spel is technisch, maar er mist toch echt iets. De hele set klinkt erg leeg door het gebrek aan bassist. Het had zo veel harder kunnen zijn. Overigens is dit de laatste show van de tour, wat wel af te horen is aan de vocalen bij Shields. De low’s klinken lekker bruut, zoals ze moeten zijn, de highs klinken daarentegen als kattengejank. Gelukkig zitten er niet zoveel highs in.

Shields1

Dan is daar eindelijk de Amerikaanse metalcore van KINGDOM OF GIANTS. De band begint hun optreden lekker. Meteen in het eerste nummer gaat er een confettikanon af voor de extra party-factor. Niet een groot succes, wel leuk geprobeerd. Het publiek is maar wat lauwtjes, dit was niet anders bij de andere bands, maar het lukt Kingdom of Giants wel om zo nu en dan even een pitje aan de gang te krijgen. Wanneer deze overigens niet bezig is danst er een meisje, volgens mij een verdwaalde Lil’ Kleine en Ronnie Flex-ganger, in de grote open ruimte, slut drops en alles. Alles past, alles is strak. Het publiek maakte de avond niet tour-afsluit-waardig, maar de bands deden dit zelf wel.

Kog2

Over de auteur

Bassist van Utrechtse hardcoreband WRECKAGE.

één antwoord

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.