Door Tim van Beek

UTRECHT – Tivoli de Helling, het kleine broertje van het gloednieuwe Tivloli Vredenburg, is vanavond het podium voor de progressieve metal van Monuments en Protest The Hero. Slechts twee bands, dus kom maar op met de lange sets. De zaal staat vol met metalheads en hippies en de goede sfeer is tevens aanwezig.

Monuments

Het Londense Monuments zal het podium als eerste betreden. Het eerste nummertje gaat wat stroefjes voor het publiek en de band staat daar maar een beetje te spelen. Na een paar nummertjes begint frontman Chris Baretto wat grapjes te maken en het publiek een beetje op te zwepen: dit werpt zijn vruchten af. Ineens staan er overal mensen vrolijk te headbangen en springt het publiek lekker met de band mee. Ook lijkt de band er zelf wat meer zin in te krijgen aangezien ze wat meer rond beginnen te lopen, ze lachen meer en ook op stage word menig hoofd lekker op en neer geknald. De stageperformance blijft ietwat saai, maar dit is de band niet kwalijk te nemen wanneer er gekeken wordt naar hoe ontzettend technisch de muziek is die ze spelen. Richting het einde van de set wordt het publiek verzocht naar voren te komen en de Engelse frontman neemt een stagediveje op het publiek dat zich verzameld heeft. Dikke props voor deze man overigens, zijn vocals zijn het hele optreden ontzettend goed en zelfs als hij op het publiek ligt, haalt hij alles nog met gemak. De bassist slaat nog wat om zich heen met zijn meterslange dreads, er worden nog wat grapjes gemaakt en de band gaat met een lach het podium af. Alleen Baretto blijft nog even om handjes te geven aan het publiek. Altijd heerlijk om zulke dankbaarheid van een band te zien. Dikke vette thumbs-up!

Protest The Hero

De lichten gaan uit en de stroboscopen beginnen te flitsen. Ja, hoor: Protest The Hero is aan de beurt! Bij de Canadese mathcore/progessive-metalband is het eigenlijk een beetje hetzelfde verhaal als bij Monuments. De gespeelde stukken zijn technisch gezien alleen nog net iets beter dan bij de voorganger en zanger Rody Walker waant zich meer een komiek. De vorige keer dat Protest The Hero in Nederland was, werd een slipje op het podium gegooid en de frontman trok deze lachend aan. Hij was al gewaarschuwd en, jawel, het gebeurt weer! Deze keer besluit hij om hem over zijn hoofd te trekken, maar om hem niet het gehele optreden op te houden en hij legt hij snel bij het drumstel neer. Aan het einde van de set gooit er iemand nog een belachelijk kleine BH op het podium die hij wel om doet en ook lekker houdt tijdens het laatste nummer. Het mooie aan de aanwezigheid op het podium van Protest The Hero is dat het niet echt tijdens de nummers zelf is, maar meer tussen de nummers door. Als halve stand-up comedian staat Walker na iedere twee nummers grappen te tappen en verhalen te vertellen. Met dank aan de intimiteit van een kleine zaal zoals De Helling geeft dit de show nog een extra dimensie. Wat kan ik nog zeggen over Protest the Hero? Menig gitarist heeft waarschijnlijk zijn gitaar in de prullenbak gedonderd na het proberen te spelen van sommige nummers, want wat zijn ze ongelofelijk goed, zeg. Ook de vocals van Walker zijn weer spot-on. Het publiek springt mee, staat in de pit of staat vooraan te schreeuwen. Gezellig, goed en bovenal gewoon hartstikke leuk!

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.