hardcore

Door Sebastiaan van den Bovenkamp

White Russian Records is op dreef. De platenmaatschappij opereerde de laatste jaren in de relatieve luwte, maar doet nu van zich spreken. En hoe. Afgelopen maanden zagen indrukwekkende releases van bands als Meet The Storm en Call It Off het daglicht. Deze keer doet mede-eigenaar Roelof de Brouwer een gooi met zijn veredelde hobbyband Screw Houston, Start Screaming!. Gelieve deze laatste opmerking met een korrel zout op te nemen, want de frontman van de melodische hardcoreband is een liefhebber pur sang. Nu rest echter de volgende vraag: gaan we genieten van EP A Gentleman Will Never Tell als een goed glas wijn of leveren je oma’s nierstenen meer vertier?

Less is more. Architects Ludwig Mies van der Rohe werd groot met het concept. Het vijfkoppige Screw Houston, Start Screaming! hoopt hetzelfde effect te bereiken. Waar menig band de muziekwereld met tientallen songs vervuilt, beperkt de Utrechtse band zich tot drie tracks. Opener Lights, Camera, Action! en afsluiter The Imposters roepen herinneringen aan het oh zo gemiste The Ghost Of A Thousand op. Muziek met een hoog Gaan met die banaan-gehalte: een combinatie van punkrock, hardcore en een hoop wiegende heupjes. De single Approximately 6-15 p.m. blijkt echter een toonbeeld van melancholische hardcore. Vocalist De Brouwer stouwt de botte frustraties z’n strot uit. De mistroostige nuance ligt in het muzikale aspect. Vergelijkbaar met bands als Defeater klinkt het vijftal zowel lomp als fragiel. Alle onderdelen van de song vallen op z’n plaats en bereikt de luisteraar tot in zijn of haar zenuwen. Zelden zo’n intens stukje muziek meegemaakt.

Laat dat glas wijn maar zitten. Die nierstenen overigens ook. Tijdens drie songs overspoelt Screw Houston, Start Screaming! de luisteraar in een intense vlaag van paniek, frustraties en de meest pure emoties die je maar kunt vinden. Smaakt naar meer.

Op zaterdag 28 augustus speelt Screw Houston, Start Screaming! de releaseshow in de Boothill Saloon in Utrecht. Het voorprogramma wordt verzorgd door Meet The Storm en Asylum.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.