Door Tim van Beek

Het Utrechtse Second Guessing, brengt zijn eerste EP uit. De EP is via het Nederlandse DIY label Smithsfoodgroup DIY uitgebracht. Smithsfoodgroup is ook het thuis van bands als Rites en Run Like Hell.

Cycles of Disapointment heet de EP en hij beslaat 4 nummers, wat betekent dat er maar kort de tijd is om indruk te maken op de luisteraar. Hoe doe je dit? Je pompt zo snel mogelijk, zo veel mogelijk energie in de tijd die je hebt en dát is Second Guessing gelukt.

Het is echter niet alleen de energie die de plaat erg sterk maakt, het is juist de afwisseling. Van complete chaos, tot rustige bijna post-rock delen, alles zit feilloos aan elkaar geplakt. Het valt wel meteen op wat het belangrijkste element is van de band, de emotionele stem van frontman Rutger van Aken. Vanaf het eerste moment (hoe cliché het ook is) tot het laatste staat deze op de voorgrond. Dit wil niet zeggen dat het instrumentaal allemaal geen ruk aan is. Op de momenten dat er geen vocalen zijn, laten de andere muzikanten ook duidelijk van zich horen.

Second Guessing heeft sterk een eigen geluid, iets waar menig jong, nieuw bandje vaak moeite mee heeft. Dit eigen geluid laten ze met hun opnamedebuut duidelijk horen en zonder angst gooien ze alle emotie die ze hebben in 4 nummers, wat mij betreft hadden het er twee keer zo veel mogen zijn.

Benieuwd geworden? Beluister de EP hier.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.