THE FIFTH ALLIANCE - DEATH POEMS
83%DIKKE PRIMA.

THE FIFTH ALLIANCE, een doom/sludgeband van Nederlandse bodem, heeft onlangs een full-length uitgebracht. Death Poems is de lekker duistere naam van het album en het beslaat vier nummers. Deze vier nummers duren gemiddeld wel zo’n acht en een halve minuut, dus om het nou een EP te noemen, doet de plaat geen eer aan.

Zweverige gitaren, schelle vocals en rustige percussie lijken de sterkste kanten van de band te zijn, als je niet de tijd neemt om de nummers echt goed en in hun geheel te beluisteren. De nummers zijn lang en zo kunnen de intro’s ook aanvoelen. Daar is niets mis mee, maar niet iedereen zal het geduld hebben om aandachtig te blijven luisteren. Alle nummers bouwen erg sterk op, richting een climax van georganiseerde chaos en geweld. Eenmaal aangekomen bij het hardere deel van ieder nummer laten alle muzikanten zich van hun beste kant horen. Frontvrouw Silvia schreeuwt de longen uit haar lijf, de gitaristen vinden een erg sterke balans tussen lage, agressieve tonen en een hoger geluid, om zo de sfeer die zich liet zien in de intro’s te behouden, maar toch wat meer pit in het nummer te gooien. Drummer Ashwin laat ook wat meer van zich horen, hij verandert van een bijna passieve metronoom in een beukmachine. Zeker het nummer Your Abyss kan door onze drumvrienden zeer interessant gevonden worden.

De plaat zit strak in elkaar, daar kan niemand omheen. De bandleden bewijzen regelrechte vakmensen te zijn en de vocaliste wordt zeker niet geremd door enige vorm van verlegenheid. Het is hard, het is melodisch, het is strak en het is emotioneel. The Fifth Alliance laat zien dat er kleine bands in Nederland zijn die veel meer aandacht verdienen dan zij krijgen.

Het album is te koop via de bandcamp van de band waar je trouwens ook alvast de eerste track kunt checken. Hollands hardcorelabel Smithsfoodgroup DIY heeft de release te koop op vinyl, met wel erg vet artwork, check die hier.

Over de auteur

Bassist van Utrechtse hardcoreband WRECKAGE.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.